Bemutatkozik vezetőedzőnk – Démusz Zsolt portréinterjú

2020 júliusától új vezetőedzővel készül felnőtt csapatunk. Azóta számos kérdést, megkeresést kaptunk – főként a szurkolóinktól -, hogy mégis ki az a Démusz Zsolt. Erre próbálunk most egy bővebb interjú keretében válaszokat találni és kicsit a jövőt is szem előtt tartva beszélgetni új szakmai vezetőnkkel, Démusz Zsolttal.

Akkor talán kezdjük is a legegyszerűbbel: Ki is az a Démusz Zsolt, milyen sportpályafutás és edzői karrier áll mögötted?

7 éves koromban találkoztam először a labdarúgással, mivel édesanyám a sportpályán szertárosként dolgozott így a foci a mindennapjaim részévé vált. A labdarúgó pályán tanultam meg írni és olvasni is. Amíg a többi gyerek iskola után hazament tanulni, én ugyanezt a sportpályán tettem meg. Olyan játékosok között nőttem fel, mint Kocsis Lajos, Cserháti István, Steigerwald Zoltán és még sorolhatnék néhány jól csengő nevet. Az aktív pályafutásom 9 évesen kezdődött az akkori Gyulai SE serdülő B csapatában. Rendszerint 2-3 évvel idősebb játékosokkal léptem pályára, ami a mostani rendszerben teljesen elképzelhetetlen. Így történt, hogy nem egészen 16 évesen debütáltam az NB III-as felnőtt csapatban ahol olyan nevekkel játszottam együtt, mint Kurucz Ádám, Steigerwald Zoltán, akik több száz NB I-es mérkőzéssel a hátuk mögött játszottak a csapatban. Pályára léptem még az NB III-as Békésen, Gyomán és Sarkadkeresztúron, de ismerhetnek még a szurkolók Elekről, Kétegyházáról, Vésztőről, Sarkadról is. Az edzői pályafutásomat 2004-ben kezdtem el. Az első edzői diplomámat 2006-ban szereztem, a jelenlegi B licences végzettségemet 2009-ben kaptam meg.
Elsősorban a Gyula Termál FC utánpótlás csapatainál végeztem szakmai munkát kezdve egészen az 5 éves óvodás csoporttól az U19-es csapatig. Vállaltam edzői szerepet egykoron a Sarkadi Kinizsi csapatánál, illetve az U14-es korosztályos válogatottnál. Legutóbb a Várfürdő Gyula Termál FC vezető edzője voltam.

Démusz Zsolt még a Várfürdő-Gyulai Termál FC edzőjeként

A legutóbbi állomáshelyed a Várfürdő-Gyulai Termál FC csapata is egy kék-fehér egyesület volt, és az Okány KSK alapító színei is a kék és a fehér. Biztosan nem ez volt a döntő érv abban, hogy Okányban vállalj újra munkát, de akkor mégis mi?

2 éves kihagyás után Ökrös Elnök Úr meggyőzött, hogy szánjak fél órát egy személyes megbeszélésre, ahol felvázolná az Okányi klub működését, az emberek elképzelését, elkötelezettségét a labdarúgásról. Eleget téve kérésének és meghallgatva őt – rendkívül szimpatikus kép alakult ki bennem a klubról és az ott dolgozó emberekről. Rögtön megtaláltuk a közös hangot a kialakítani vágyott elképzelésekről, célokról. Rövid egyeztetés után sikerült megállapodásra jutnunk a jövővel kapcsolatosan.

Mi az edzői filozófiád, egyáltalán lehet erről beszélni, illetve alkalmazni azt a mi szintünkön?

Az edzői filozófiám: a pályán mindig kemény munka folyjon, míg az öltözőben vidám legyen a hangulat. Úgy gondolom, ez a két dolog szorosan összefügg. Azt vallom ez bármelyik csapatnál alkalmazható, hiszen ha a megfelelő szakmai munkát a játékosok becsülettel elvégzik, annak csak siker lehet a vége.

Eddig nagyjából tíz alkalommal találkoztál a kerettel. Hogy érzed, minden a tervek szerint halad a felkészülés során?

A felkészülésünk jó úton halad, de a vírus helyzet miatt a csapat egy kicsit gyengébb állapotban volt a vártnál és erre nem voltam felkészülve. Kiválónak mondható az edzéslátogatottság illetve az edzésen elvégzett munkára sem tudok semmilyen negatív jelzőt mondani. A játékosok becsületesen elvégzik a rájuk szabott, nem mindig túl egyszerű feladatokat is.

Elégedett vagy-e a játékos állománnyal, illetve az új igazolásokkal? Esetleg vannak olyan posztok ahová el tudnál képzelni erősítést?

A játékos állománnyal tökéletesen elégedett vagyok. Szerintem minden edző szeretne a csapatában sztár játékosokat, de nekem ezek a srácok a sztárok. Velük képzelem el a sikerek megvalósítását. Azt gondolom tökéletes alanyok a sikerek eléréséhez.

Az elmúlt években szinte hagyománnyá vált, hogy az aktuális edzővel együtt a gyermeke is érkezik Okányba. Így volt ez a Kocsis érában, majd Turcsek mester ideje alatt is, és most nálad is. Milyen a munkakapcsolatotok Imivel?

Azt gondolom, hogy Imivel a nagy csatákat már megvívtuk, mind pályán mind pályán kívül. Sajnos ő abba a szerencsétlen helyzetben volt, hogy már 8 éves korában én voltam az edzője. Nem volt egyszerű sem neki, sem nekem feldolgozni a negatív élményeket de ezek a dolgok tették lehetővé neki, hogy a későbbiekben egy Ferencvárosnál is biztos lábakon pályára tudjon lépni. Úgy hiszem mindkét gyerekemtől többet vártam el mint a többi játékostól, ez nem volt mindig túl jól hatással a családi együttélésre. Most már ő is csak egy játékos mérkőzés közben a csapatban. Természetesen a szakmázás itthon is folytatódik, de hát ilyen az amikor egy családban több labdarúgó ül le az ebédlő asztalhoz. (Fotón: Bogár Imre kékben)

A tervek szerint a felkészülés előrehaladtával szerettünk volna egyre acélosabb gárdákkal játszani edzőmérkőzéseket, de sajnos a járványhelyzet sok minden mellett ezt is borította. Mekkora gondot okozott ez számodra?

Igazából az nem okozott problémát, hogy a bajnoki főpróbát nem tudjuk a romániai csapattal játszani, természetesen jó lett volna megnézni a srácokat egy komoly erőpróbának kitéve, de nem aggódok sokat e miatt. A felkészülésünket fogja szolgálni a Körösladány elleni mérkőzés is mivel speciális feladatok lesznek a játékosokra kiszabva.

Azt tudjuk, hogy az egyesület és a vezetőség a Megyei II. osztályra készült a nyáron, mert minden szempontból “addig szeretnének nyújtózkodni ameddig a takarónk ér.” Ezért az ősszel egészen biztosan nincs eredménykényszerben a csapat, nem kötelező elvárás a tavaszi Megye I-es részvétel, azonban ha úgy alakul, akkor természetesen állunk a kihívások elé. Mindezek tudatában milyen tervekkel vágtok neki az új lebonyolítási rendszernek?

Sajnos ez a lebonyolítási rendszer magában hordozza a kudarc lehetőségét is bár ezzel nem nagyon akarok foglalkozni. A célkitűzésem egy látványos futballt játszó csapat kialakítása, akiket a szurkolók szívesen kijönnek hétről-hétre megnézni. Bízom a játékosaimban és az elvégzett munkában. Aki ismer, az pontosan tudja, hogy minden mérkőzésre úgy készítem fel a csapatot, hogy nekik azon az adott mérkőzésen sikert kell elérjenek. Nem feltétlenül a megye 1-re koncentrálunk hanem, hogy minden mérkőzést sikerrel vívjunk meg, így a megye 1 sem elképzelhetetlen, de addig még rengeteg dolgunk, tennivalónk lesz a csapattal.

Démusz mester immár az okányi játékosoknak dirigálhat

Köszönöm, hogy szakítottál ránk időt és búcsúzásképpen kérlek üzenj valamit a követőknek, szurkolóinknak.

Először is szeretném megköszönni a szurkolóknak azt a sok biztatást, jó szót amit idáig kaptam már tőlük. Azt ígérhetem, hogy a szakmai tudásom legjavát próbálom latba vetni azért, hogy ők minél élvezetesebb meccseket láthassanak a jövőben. Remélem sok örömöt tudunk majd szerezni a csapat szimpatizánsainak. HAJRÁ OKÁNY !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.