Hullámvölgyből hullámhegyre

Az elmúlt két hétben csapatunk egészen mélyre került morálisan, de erősebben jöttünk ki a nehéz időszakból, mint azt gondolhattuk volna.

A tavaszi idényünk nem a saját elvárásaink szerint alakult. A nyitófordulóban elszenvedett balszerencsés zsadányi vereség, a Bucsa és Sarkad ellen előnyből elbukott találkozók mind azt mutatták, hogy morálisan és mentálisan nincs megfelelő állapotban a keret. A sebekre minimális gyógyír volt a Csárdaszállás ellen aratott nagyobb arányú győzelem, de a tabellára pillantva azt az eredményt a helyén kellett kezelni. Így a lehető legrosszabbkor jött számunkra a Kötegyáni FC kizárása, ami egy újabb sikerélménnyel kecsegtetett, de sajnos ez a találkozó már nem került megrendezésre. A legfájóbb kudarc a már említett Sarkad elleni fiaskó volt, ahol csapatunk az első játékrészben jól, majd a második félidőben érthetetlenül gyengén és főleg fejben fáradtan futballozott.
Erről a találkozóról el is marad honlapunk tudósítása, amit az alábbiakban röviden pótolunk, majd beszámolunk a Vésztő elleni győztes derbiről is:

Okány KSK – Sarkadi KLE

Csapatunk jó felfogásban kezdte a Sarkad elleni találkozót és több helyzetet is kidolgozott a találkozó elején és a gólra sem kellett sokat várni, ugyan az nem akcióból hanem egy szabadrúgásból született a 14. percben Szabó Barnabás jóvoltából. 1-0
A folytatásban is inkább csapatunk dominált a találkozón, de csak helyzetekig jutottunk el, gólt nem sikerült szereznünk a szünetig.
Említésre méltó momentum volt a 38. percben amikor a vendég Papp-ot a játékvezető reklamálásért második sárga lappal kiállította. Ekkor úgy tűnt csapatunk a második játékrészben emberelőnyben nyugodtan futballozhat és idővel le is zárhatja a találkozót.
A fordulás után azonban a 48. percben egy csapatszintű védelmi hiba után gyorsan egalizáltak a vendégek egykori játékosunk Trippon Tamás góljával. 1-1
Játékosaink ahelyett, hogy magukhoz ragadták volna a kezdeményezést az emberelőny tudatában, inkább átadták azt a jól küzdő Sarkadnak a teljes második félidőben. A kapkodó szétszórt játékunknak nem is lehetett más a vége, mint totális összeomlás és fejetlen rohanás a vesztünkbe, ami el is érkezett a 87. percben, amikor Szabó Gergő találatával a vendégek megszerezték a vezetést. 1-2
Az utolsó percekben megtörve, de mentünk előre az egyenlítésért, de sikertelenül.

Szabó Barnabás szép gólt rúgott szabadrúgásból Sarkadnak

Békés Vármegyei III. osztály, Északi csoport, 15. forduló
Okány KSK – Sarkadi KLE 1-2

 Kezdőcsapat: Rózsa Cs. – Huszár S., Nagy R., Kincses R., Kovács P., – Bujdosó S., Bodó I., Szabó B., Vantara V., – Ruszó P., Balogh R.
Kispadon: Irázi L., Nagy M., Zsila P., Varga L., Csurai J., Balogh L., Tóth I.F.
 Gólszerzőnk: Szabó B.

Varju Richárd mérkőzés utáni nyilatkozata a Békés Megyei Hírlap/BEOL.hu-nak:

„Egy elfogadható első félidő után szégyenteljes produkciót nyújtottunk a második játékrészben. Emberelőnyben nem lehet ilyen gyáván játszani és amit bizonyos játékosok megengedtek maguknak arra nem biztos, hogy nekünk szükségünk van. Gratulálok a Sarkadnak!”

Okány KSK – Vésztői TK

A már korábban említett nehézségek után nem számítottunk egyszerű találkozóra az előkelő második helyen álló szomszédvár ellen. Azonban játékosaink a mérkőzés első percétől fogva rendkívül fegyelmezetten futballoztak, ami láthatóan nem ízlett a vendégeknek. A kezdeményezés az első percekben a vendégeknél volt, próbálkoztak is többször a védelmünk mögé juttatni a játékszert, de rendre sikertelenül. Csapatunk nem sokszor jutott el a vendégek kapujáig az első negyedórába, de ha igen akkor rendre lövésekkel próbálkoztunk, amik ugyan komoly veszélyt nem jelentettek, de mozgásban tartottuk Csordás kapust. A 20. percben ismét a Vésztő próbálkozott egy mélységi indítássasl, ami meg is találta a szélvészgyors Fazekast a bal oldalon, aki lendületből eltolta védőink között a játékszert, majd átemelte Irázi kapust is, de visszaigyekvő Bodó Imre még a gólvonal előtt tisztázni tudott. A felszabadított labda el sem hagyta a játékteret, amit sikeresen összeszedtünk és Szabó próbálta indítani Ruszót a bal szélen. Ekkor már a 21. percben jártunk és az előrevágott labdát a vendégek védője szerezte meg. Egy pillanatra. Ugyanis egykori játékosunk Szabó Rajmund kissé elmélázott és az erőszakos Ruszó visszaszerezte tőle a játékszert, amivel betört a büntetőterületen belülre és kapura is tüzelt. A próbálkozását a vésztői kapus bravúrral védte, de a második hullámban érkező Sujtó elé ütötte azt, aki elsőre ismét a kapusba rúgta a labdát, majd az újra hozzápattanó játékszert a kapuba pofozta. 1-0
A vezetés tudatában csapatunk továbbra sem rohant ész nélkül előre, higgadtan vártuk, hogy mit lépnek a vendégek. A válaszra sem kellett sokat várni, ugyanis a 23. percben el csúszott a középpályás védekezésünk, ami után szabadon tudták Fazekast indítani a jobb oldalon, aki remek ütemben tolta befelé a játékszert és a védelmünk mögé kerülve a kapusunk mellett a hálóba gurított. 1-1
Az egyenlítő találat után feljebb jött csapatunk és egyre többször próbálkoztunk megbontani a Vésztőt a széleken, több kevesebb sikerrel, de a labdabirtoklás és a kezdeményezés továbbra is a dobogós vendégeknél volt, ezért leginkább a stabilitást tartottuk szem előtt és vártunk az alkalomra, amikor sebezhetővé válnak. A 30. percben aztán egy jobb oldalu akciónk után Tóth I.F. jutott el ismét helyzetig, de lövését blokkolták a védők és a kipattanó játékszert Kincses fejelte vissza a védelem mögé, amire Ruszó csapott le és kapásból, okosan a hosszú alsó sarokba helyezett 14 méterről. 2-1
Az újabb vezetésünk után továbbra is magabiztosság érződött csapatunkon, ellenben ez nem volt elmondható a vendégekről. A játékrész vége felé ez érződött is, mert a 42. percben egy páros sárgalappal kellett hűteni a kedélyeket egy kakaskodás után.

Az ősszel idegenben súlyos verést mért ránk a szomszédvár. (Archiv fotó)

A szünet után fontos volt, hogy csapatunk ne veszítsen lendületéből, mert korábban többször is ezen múlt egy-egy mérkőzés végkimenetele. Ezen a napon azonban érződött, hogy a – nem érdemtelenül második helyezett – szomszédvár ellen sem lesz gond. A játékosok továbbra is rendkívül okosan és taktikusan futballoztak. Az idő előrehaladtával a vendégek próbálták fokozni a nyomást, és számos cserével is frissítették csapatukat, de az áttörés nem lett meg. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legnagyobb fegyverük a góllövőlista éllovasa Bradák László csak a 61. percben lépett pályára, ugyanis sérülés hátráltatta és nem tudta kezdőként vállalni a játékot. Szerencsére beállása után sokat ő sem tudott hozzátenni a vendégek játékához és fájdalmai miatt bő negyedóra után cserét is kért. Ezúton is jobbulást kívánunk neki!
Az utolsó negyedórára együttesünk már az eredmény megtartására fókuszált, aminek köszönhetően teljesen beszorított a Vésztő bennünket a saját tizenhatosunk előterébe. Ettől függetlnül nem adtuk fel a gyors kontratámadások vezetésének esélyét sem, amit a komplett támadósor cseréjével próbáltunk elérni. Volt is sanszunk rá, hogy a frissen beállt ifjú Sánta – Sági páros „megfussa” a vendégek védelmét, de egy hiba mindig becsúszott az utolsó pillanatban.
Nem úgy a 90. percben, amikor a mindent egy lapra feltéve támadó Vésztő kapuralövése után kirúgással jöhettünk, amit Tóth I.A. végzett el jól és a játékszer Ságihoz került. Fiatal játékosunk megverve védőjét a pálya közepe felé tolta a labdát majd a jobb szélen indította Sántát, aki kicselezte a védőjét és szabadon töhetett kapura, a lövése pedig megtalálta a hosszú alsó sarkot. 3-1
A gól után a játékvezető 4 percet hosszabbított, de már érdemleges nem törtétna ráadásban.

Csapatunk talán az idény legjobb és legösszeszedettebb játékát nyújtva megérdemelten tartotta itthon a három pontot, de mindenképpen meg kell jegyezni, hogy ellenfelünknél több kiváló kvalitású alapember is hiányzott ezen a találkozón. Ezért illik a helyén kezelni a történteket, de a győzelmet sosem szükséges megmagyarázni és ezen a találkozón a látottak alapján is, most mi voltunk a jobbak. Reméljük a lendület megmarad, mert ilyen hozzáállással bárki ellen képesek lehetünk a pontszerzésre.

Békés Vármegyei III. osztály, Északi csoport, 17. forduló
Okány KSK – Vésztői TK 1-2

 Kezdőcsapat: Irázi L. – Huszár S., Sujtó D., Kincses R., Kovács P., – Tóth I.A., Bodó I., Szabó B., Tóth I.F., Varga L. – Ruszó P.
Kispadon: Zsila P., Kovács R., Balogh L., Veres A., Sági R., Sánta Z.
 Gólszerzők: Sujtó, Ruszó, Sánta
Kiállítva: Fazekas R. (második sárga lappal)

Varju Richárd mérkőzés utáni nyilatkozata a Békés Megyei Hírlap/BEOL.hu-nak:

„Jó időben, szép számú közönség előtt remek szomszédvári rangadót vívtunk. Nagyot harcoltunk és ezen a napon jelesre vizsgáztunk fegyelemből, alázatból, küzdeni tudásból. Tudunk ilyet is. Már csak el kell hinnünk, hogy erre bárki ellen képesek lehetünk. A tizenegy színes lap ellenére, úgy gondolom sportszerű találkozó volt. Sok sikert a Vésztőnek is!”

Honlapunk is megkérdezte vezetőedzőnket a találkozóról:

okanyksk.hu: Egy kérdés erejéig ugorjunk vissza a Sarkad elleni találkozóra. Ott valami nagyon nem működött. Mi volt a gond?
V.R.: Sokszor mondtam már, hogy több játékosom is indokolatlanul kishitű és nem eléggé magabiztos a mérkőzéseken, ellenben néhányan pedig pontosan az ellenkezőjét mutatják és tíz centivel a föld fölött járnak. Ezek mentális, morális dolgok amiket nem lehet az edzésen gyakorolni hanem helyre kell tenniük magukban, amihez én maximum néhány gondolattal tudok hozzájárulni. A minőség, a kvalitás megvan a fiúkban csak ez eddig ritkán jött ki.

okanyksk.hu: A Vésztő elleni találkozó viszont remekül alakult. Mi változott?
V.R.: Úgy érzem, hogy a srácok megértették amit kértem tőlük a mérkőzés előtt és az első gólunk után el is hitték magukról, hogy képesek arra amit elvárunk tőlük. Semmilyen csoda nem történt, egyszerűen amit megbeszéltünk az öltözőben azt most szóról szóra betartották és ezen a napon ez nagyon működött és talán látható a változás is a játékosok személyiségén.
Egy jó csapatot sikerült legyőznünk, amiért ma becsülettel megdolgoztunk.

okanyksk.hu: Lehet erre építeni? Mit gondolsz ez a győzelem mekkora lendületet adhat a folytatásra?
V.R.: Ez a három pont hatalmas gyógyír volt a lelkeknek, mert a tavaszunk eddig minden csak nem sikeres és nem is a három pont a legfontosabb ebben – mert a tabellán már nagyon mozogni nem tudunk – hanem a mutatott játék, a magabiztosság, a fegyelmezettség. Ez sok pozitívumot vetít előre, de a realitások talaján maradva azt is tudjuk, hogy egy hét múlva a listavezető és bajnoki címvédő otthonában nem biztos, hogy ennyi elég lesz. Azonban nem adjuk fel, szeretnénk önmagunkhoz képest apró lépésekben fejlődni és az általunk kijelölt úton haladni.

Tabella a 17. forduló után

A következő hétvégén a Sarkadkeresztúr otthonában lépünk pályára, április 27-én 17:00-ás kezdettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük