Előnytékozlás után mentettünk pontot Kötegyán ellen

Voltunk kétgólos előnyben, majd egygólos hátrányban is. Valóságos hullámvasút volt a szezon ötödik hazai bajnokija és lehet még mindig nincs vége…

Jó formában várhattuk a kilencedik fordulót a III. osztály Északi csoportjában. Az OKSK ugyanis megnyerte legutóbbi két mérkőzését a bajnokságban és a szezon eddigi eredményei alapján jó esély kínálkozott arra, hogy a soron következő mérkőzés után már-már győzelmi sorozatról beszélhessünk. Ehhez az utolsóelőtti helyen álló Kötegyánt kellett volna legyőzni.

A határmenti település egyesületénél nehéz idők járnak, ugyanis keretük egy jelentős hányada Sarkadra igazolt a nyár folyamán, létszámpótlás hiányában pedig már az is előfordult idén, hogy nem tudtak kiállni egy mérkőzésre. Ráadásul a két csapat legutóbbi összecsapásán hatgólos győzelmet arattunk idegenben. Előzetesen tehát sok dolog adott volt a jó folytatáshoz, ám a kötegyániak is némi önbizalommal várhatták a meccset, miután az előző fordulóban megszerezték idei első győzelmüket (a sereghajtó Csárdaszállás ellen 6-3).

Hazai szempontból remeknek ígérkező meccsnek ágyazott meg a csapat, mert már a negyedik percben megszereztük a vezetést: Kincses Róbert beadására érkezett a vendégek kapusa, ám nem tudta megfogni a labdát, Ruszó Patrik pedig magabiztosan haszálta ki a hatalmas lehetőséget. A korai gól jót tett az önbizalomnak, az ezt követő percekben esélyehez méltó fölényt alakítottak ki mezőnyben a játékosok. A legszorgosabban Bujdosó Sándor igyekezett megnövelni az előnyt, a 11. percben tizenhatoson kívüli lövése még a felső lécen csattant, de hat perccel később hasonló távolságról már sikerült betalálnia. Úgy tűnt, hogy a kissé esős délutánon sok babér nem fog teremni Kötegyán számára, ugyanis két bekapott gól és 19 perc eltelte után jegyezhettünk tőlük igazi helyzetet először.

Ekkor valószínűleg senki sem sejtette, hogy lesz olyan a mérkőzés során, hogy előnyben is lesznek. A 26. percben Varga László révén volt nagy sansza Okánynak a háromgólos előnyhöz. Talán ha az bemegy, máshogy alakul a minden. A kihagyott helyzet után „passzívvá” vált kicsit a mérkőzés, gyakorlatilag nem volt helyzet, de ez Okányt annyira nem is zavartatta, igyekezett őrizni az előnyt. A 35. perc azonban meghozta a meccs első fordulópontját – merthogy volt több is. A csapat hátsó „szegletében” valami félrement ugyanis Irázi kapus egy vendégtámadás után gyorsan szeretett volna kidobással indítani, de cél tévesztett és az egyik kötegyáni középpályás indítani szerette volna támadó társát, amibe Nagy Richárd rosszul ért bele és kapusunk felett a saját hálónkban kötött ki a játékszer. Védőnktől szerencsétlen mozdulat volt, kapusunk pedig nem először kapkodott el hasonló kidobást az elmúlt időszakban. Kötegyán úgy jött vissza a mérkőzésbe, hogy túlságosan sokat nem is tett érte. Több esemény pedig már nem történt az első félidőben. A hazai csapat kollektív következtetése, edző és a játékosok részéről az volt a szünetben, hogy a második félidő elején kell rúgni egy újabb gólt, és akkor a papírforma a helyén marad.

Ezt a bizonyos harmadik gólt viszont talán túlságosan is akarták az okányiak. Akkora elánnal rohamozták a kötegyáni kaput, hogy a védelem mögött túl nagy területet hagytak veszélyes ellentámadásokhoz. A sors kísértése pedig nem maradt büntetlenül sajnos: a 61. percben még 2-1 volt az állás a mi javunkra, de három perccel később már Kötegyán vezetett. Rövid időn belül két kontrából is gólt kaptunk. A feszültség és a pánik pedig hatványára nőtt az öngól utáni állapotokhoz képest. Az idő azonban nekünk dolgozott, a vendégek ugyanis csak két cserével jöttek el a mérkőzésre, közülük azonban egyet, Bozsányi Tamást kiállította a 49. percben Kis Pál, a mérkőzés játékvezetője szövegelés miatt.

Egyre jobban saját kapujukhoz szegeztük a vendégeket, akik a frissítés lehetőségének hiányában egyre inkább csak a bekkelésre hagyatkozhattak. Számos pontrúgáshoz jutottunk a kötegyáni kapu körül. A 75. percben közel a büntetőterülethez kaptunk szadarúgást, melyet követően Kovács Roland ismét „csodacserének” bizonyult, hiszen ebben a naptári évben, de még az előző idényben egyszer már a padról beszállva, fontos pillanatban egyenlített ki Okány számára. A második félidőben bekapott két gól ellenére pedig a hajrában az lehetett az okányi nézők érzése, hogy mégis meg lehet nyerni a meccset. Ezért pedig a csapat meg is tett mindent. Az egyenlítő találat után azonnal ismét egy közeli szabadrúgás kecsegtetett lehetőséggel: Bodó Imre fejesét azonban bravúrral hárította a kapus. A kötegyániak portása azonban védése közben beütötte fejét a kapufába, ápolása miatt pedig perceken keresztül állt a játék. A kényszerszünet csak kicsit törte meg a tempót. A 88. percben percben Kincses találta el a kapufát szabadrúgásból, majd nem sokkal később egy okányi szöglet után Bodó talált be kapásból. Extázis lett úrrá a lelátón és a pályán, ám a játékvezető furcsa szabálytalanságot állapított meg, így érvénytelenítette a találatot. Történt ugyanis, hogy gólszerző játékosunk a lövés előtti pillanatban az előtte álló csapattársának szólt, hogy „hagyd el” és ezt találta megtévesztő hangjelzésnek a játélkvezető sporttárs, aki emiatt kifelé ítélt szabadrúgást. Nem túl gyakran alkalmazoott döntés, főleg ezen a szinten, ami nekünk ezen a napon egy keserű döntetlen eredményezett. Döntése beárnyékolta az okányi csapat és a nézők hangulatát egyaránt a lefújást követően, de valahol az is frusztrálhat mindenkit, hogy ennek ellenére is egy nyerhető meccset szórakoztunk el…

Habár ezen a napon csapatunk önhibájából vesztett két pontot és a második félidei játéka alapján nem is érdemelt volna ennél többet, a lefújást követően mégis érdekes tényekre derült fény.
A találkozót követően az MLSZ Adatbankjában feltüntetetett jegyzőkönyv szerint az Kötegyáni FC csapatában 9-es mezszámmal Ruzsa Richárd szerepelt a mérkőzésen. Mindeközben a valóságban a 9-es mezszámot viselő játékos az az Oláh Martin volt, akit a Fegyelmi bizottság 2023. május 17-én 2közel 6 hónapra minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta. A FAIR PLAY szellemének megsértése mellett a fent említett 9-es számú játékos a 2023. 10. 28-án lejátszásra került OKÁNY KSK – KÖTEGYÁNI FC mérkőzés 64. percében gólt is szerzett, amivel döntően befolyásolta a találkozó végkimenetelét. A találkozó előtt Kis Pál játékvezető igazoltatta mindkét csapatot, de ekkor nem vette észre a vendégcsapat kihágását. Egyesületünk a mérkőzést követően lezárt jegyzőkönyvből értesült arról, hogy papíron Ruzsa Richárd lépett pályára, ami nem valós ezért hivatalos óvását az Okány Községi Sportkör 2023. október 29-én benyújtotta az MLSZ Békés Megyei Igazgatóságához a fellelhető alátámasztásokkal és általunk bizonyító erejűnek vélt dokumentumokkal egyetemben.
A történtek pikantériája, hogy Ruzsa Richárd, akinek igazolásával „hamisan” léptek pályára, 2012.02 24. és 2013.07 31. az Okány KSK igazolt játékosa is volt, így pontosan tisztában van vele egyesületünk, hogy ki Ő.
Az Okány KSK bízik az illetékes bizottság józan ítélő képességében és a Fair Play szellemének betartatásában.

Vármegyei III. osztály Északi csoport 9. forduló
Végeredmény: Okány KSK – Kötegyáni FC 3 – 3

Összeállítás: Irázi L. – Varga L., Bodó I., Nagy R., Kovács P., – Bujdosó S., Illés T., Kincses R., – Sánta Z., Ruszó P., Szabó B.
Cserék: Tóth I., Sági R., Kovács R., Csurai J., Nagy M., Veres A., Rózsa Cs.
Gólszerzők: Ruszó, Bujdosó, Kovács R.

Varju Richárd mérkőzés utáni nyilatkozata a Békés Megyei Hírlap/BEOL.hu-nak:

Erre a második félidőre nincs magyarázat. Borzasztó amatőr módon álltunk a mérkőzéshez. Nem elég az öltözőben csak bólogatni, hanem meg is kell érteni amit kérek, máskülönben ez lesz a vége. Szerettem volna gratulálni az ellenfélnek, mert kitartóan küzdöttek. Azonban a találkozó után kiderült, hogy az egyik pályára lépő játékosuk nem az aki a jegyzőkönyvben szerepel, hanem a korábban hat hónapra eltiltott kötegyáni támadó. Ezért minden bizonnyal megóvjuk a mérkőzést.

Honlapunk is megkérdezte vezetőedzőnket a találkozóról:

okanyksk.hu: Ilyen forgatókönyvre a legmagasabb szinteken sincs gyakran példa, mint amilyet ez a meccs tartogatott magában. Milyen érzések kavarognak benned?
V.R.: Csalódott vagyok. Most kimondottan, ugyanis a csapat a múlt héten kiválóan és fegyelmezetten játszott egy a mainál sokkal jobb erőket képviselő csapat ellen, most pedig fejjel rohantunk a falnak. Sajnos nem először…

okanyksk.hu: Mit gondolsz: két pontot elvesztettünk, vagy egyet megszereztünk?
V.R.: Nem kérdés. Oda ajándékoztunk kettő pontot az ezer sebből vérző ellenfelünknek. Kettő nullás előnyről még mi mentünk az egyenlítésért a végén. Szerintem ezt nem kell megmagyarázni.

okanyksk.hu: Egy újabb eset, mikor többgólos előnyt követően mégis visszakerült „lőtávolon belülre” az ellenfél. Mi lehet erre a megoldás: meg kell tanulni előnyben játszani, vagy annyi gólt kell rúgni, amennyit csak lehet?
V.R.: Meg kell tanulni higgadtnak maradni és nem ész nélkül menni előre. Ezt írhatjuk a rutintalanság, a fiatalság rovására, de nem szeretnék mellébeszélni, vannak idősebb rutinosabb játékosaink is, akiket ugyanúgy elvitt a hév. Tudom ez is a tanulási, fejlődési folyamatunk része csak nehez ezeket a mérkőzéseket megélni.

okanyksk.hu: Hárommeccses veretlenségi szériában van most már a csapat. Fejlődés van, ez azt jelenti?
V.R.: Ebben a pillanatban, közvetlen a találkozó után nagyon higgadtnak kell lennem, hogy ne mondjak olyat amit később megbánnék. Veszek egy jó nagy levegőt és most csak annyit mondanék, hogy ha az szükséges a folyamatos fejlődésünkhöz, hogy néha egyet hátralépjünk ahhoz, hogy utána kettőt előre, akkor rendben van a dolog és igen fejlődünk. Azonban ahhoz, hogy egyértelműen azt lehessen mondani 100%-ig jó úton vagyunk, a hátralévő két találkozónkon is megfelelő produkciót kell nyújtani.

Tabella a 9. forduló után.

A következő fordulóban szomszédvári rangadót játszunk Vésztő otthonában november 4-én, 13 óra 30 perckor.

One Comment on “Előnytékozlás után mentettünk pontot Kötegyán ellen”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük