Őszértékelő

Kiemelt fotó: Illés Tamás az ifjúsági együttes mellett a felnőtt csapatban is szerepet kapott, ahol megszerezte első bajnoki gólját is.

Csapataink a szokványos lebonyolításra készülve kezdték meg a nyári felkészülésüket, azonban az átszervezések miatt a célkitűzések is változtak. Ennek fényében értékeltük az őszi teljesítményt.

Az ifjúsági csapat őszéről

Fiataljainkról Kincses Róbertet az ifi csapat vezetőedzőjét kértük fel egy rövid helyzetértékelésre:

2020-21-es szezonban az MLSZ Területi Igazgatósága az U19-es korosztály bajnoki menetrendjét is jelentősen átalakította, aminek köszönhetően egy kvalifikációs szakaszt követően – a kialakult erősorrend figyelembe vételével – területi alapú bajnoki mérkőzések vártak fiataljainkra. Mivel az év első fele a pandémia miatt futballtól teljesen mentes volt, a felkészülés során volt min dolgoznia a csapatnak. Ezen felül több, a környező településről érkező új igazolásunknak is be kellett még illeszkednie a közösségbe. A kvalifikációs szakasz egyfajta tétnélkülisége – mivel nem volt célunk a tavaszi kiemelt bajnokságba tovább jutni – meghatározta a csapat őszi teljesítményét. Sajnos eredményeink sora nem túl veretes, 1 győzelem – 0 döntetlen – 5 vereség. Ezt követően, a kialakult erősorrend után már új csoportban, 2 területi alapú mérkőzésünk volt még, amelyeken 1 döntetlen és 1 győzelem született a részünkről. Őszi meccseinken, eredményektől függetlenül, több ígéretes játékosunk egyéni teljesítménye is kiemelhető. Két friss igazolásunk, Vantara Viktor (támadó) és Tóth Norbert (védekező középpályás) nagyon hasznosan játszott meccseinken, valamint kiemelhető még Huszár Simon (védő) és Szabó Barnabás (középpályás) őszi teljesítménye is. A tavaszra előre tekintve bizakodóak vagyunk, viszont a felkészülésünk kezdete eddig bizonytalan, hiszen a kialakult vírushelyzet egyelőre nem engedi meg a közös munkát. Továbbá már az ősz második felében is velünk edzett pár igen fiatal új srác, akik a szezon közben megszűnt vésztői egyesület színeit szeretnék okányi mezre cserélni. Reményeink szerint megfelelő felkészüléssel és befektetett munkával ők is értékes tagjai lehetnek csapatunknak. Személy szerint bízom a legjobbakban, dolgozni fogunk a sikeres tavaszi szereplésen, hogy büszkék lehessenek ránk mind a vezetők, mind pedig a szurkolóink.

– mondta el utánpótlás edzőnk.

Utánpótlás csapatunk tehát éppen felfelé ívelő szakaszban volt a bajnoki pauza előtt, ezért reméljük a jó formájukat át tudják menteni a tavaszra is.

Reméljük tavasszal hasonló eredményeket érnek el a fiatalok, mint tették azt az utolsó két mérkőzésükön.

A felnőtt csapat őszéről

A kitűzött célok és az elvárások: Felnőtt együttesünket a nyáron új vezetőedző vette át, azzal a nem titkolt céllal, hogy a feledhetőre sikerül előző évad után újra egy éremesélyes csapatot láthasson a publikum a megyei másodosztályban. Azonban a nem várt fordulat csak ezután következett, hiszen a bajnokság megreformálásával szertefoszlottak az addig kitűzött célok.
A vezetőség álláspontja az volt, hogy az átalakított lebonyolításra – a Kvalifikációs bajnokságra – mégsem határoznak meg konkrét célt és nem szeretnének a vezetőedzőre, illetve a játékosokra fölösleges terhet rakni, ugyanis a keretünk is alaposan megváltozott, ami egyértelművé tette, hogy az első hetekben nem várható kirobbanó forma.

A realitás és a rideg valóság: A csoportbeosztások elkészítése utáni első sokkból felébredve és az esélyeket latolgatva az egyesület arra a következtetésre jutott, hogy ugyan papírforma alapján talán elérhető lehet a még megyei első osztályú indulást érő negyedik hely a “B” jelű nyolcasunkban, de ha ez nem sikerül akkor sem érheti kritika sem a játékosainkat, sem pedig edzőnket, hiszen a riválisaink közül többen is előttünk járnak még számos területen. Így számunkra a realitás a csoport 4. vagy 5. helye lehet talán.
Az első négy forduló a vártnál is gyengébb képet festett rólunk, és amikor már mindenki elkönyvelte, hogy csapatunk nem tud felnőni a csoport favoritjaihoz, akkor következett a Mezőkovácsháza elleni vízilabda eredményű 9-6-os győzelem.

A hullámvasút és a csonka befejezés: A Kovácsháza elleni sokgólos győzelem egyértelműen gátakat szakított át, amit az is bizonyított, hogy csapatunk a soron következő két mérkőzését is abszolválni tudta, és éppen felszálló ágban voltunk, amikor október 3-án Nagyszénásra sérülések, betegségek és munkahelyi elfoglaltságok miatt nem tudtunk elutazni. Így azt a találkozót a versenybizottság döntése alapján a hazai csapat 3-0-val megnyerte. Majd újra felszállóágba kerültünk, amikor a rendkívül agilis és fiatal gyomai csapatot tudtuk két vállra fektetni hazai pályán, illetve nagyon értékes egy pontot csentünk el a Mezőhegyes otthonából. Azonban a hullámvasutazás nem csak egyirányú, ugyanis a Szarvassal és egy újabb vízilabda meccsen a Mezőkovácsházával sem bírtunk. A bajnoki finishbe érve magabiztosan tartottuk itthon a pontokat a Békésszentandrás ellen, azonban a kvalifikáció lezárására már csak a télutón lehet esélyünk a vírushelyzet romlása miatt, ugyanis csapatunk február 20-án lép pályára Csanádapáca ellen. Az a találkozó is még komoly téttel bír, ugyanis az már korábban eldőlt, hogy csapatunk a megyei második vonalban folytatja tavasszal, ahová pontokat visz magával a kvalifikációs bajnokságból.

Démusz mester szerint folyamatosa volt a csapat fejlődése az ősszel

Edzőnket is megkérdeztük, hogy vélekedik a mögöttünk hagyott félszezonról:

Ez a fél szezon a részünkről úgy érzem, hogy jól sikerült, még ha a táblázaton elfoglalt helyünk ezt nem is úgy mutatja. Mivel az elnökség részéről nem volt elvárás az első osztályba való feljutás, így részükről sem kapott a csapat negatív visszajelzést. Az elsődleges cél a csapatépítés volt, azt gondolom ezt teljesítettük. Én személy szerint is jobban örülök, hogy így alakultak a dolgok, mert így lehetőségünk van a folyamatos fejlődés mellett a szezon végén esetleg felkerülni a megyei első osztályba, egy már kiforrott, stabil csapattal.

nyilatkozta Démusz Zsolt

Összegzés:

Ifjúsági csapatunk a kezdeti nehézségek után, az ősz végére magára talált és egyre biztatóbb eredményekkel rukkoltak elő fiataljaink. Reményeink szerint tavaszra mennyiségben és minőségben is fejlődni tud utánpótlás csapatunk és ezáltal még biztatóbb jövőkép állhat a fiatalok elé.

Felnőtt együttesünk számára szintén nem az elképzeltek szerint indult az idény, illetve a bajnokság során többször is szűk létszámban tudtunk meccselni, de a kvalifikácós bajnokság tökéletes terep volt a csapatépítésre, illetve a hibakeresésre. A télen mindenképpen szükséges lesz bővíteni a keretünket és tavasszal megcélozni a megyei másodosztály dobogóját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük