Új időszámítás kezdődik

Futótűzként terjed a megyei futballban a hír, hogy csapatunk a visszalép, nem vállalja tovább a legmagasabb osztályú megmérettetést és új alapokra helyezik Okányban a labdarúgást. Az információ sajnos vagy sem, de nem téves!

Mozgalmas, gondterhes napok állnak az egyesület elnöksége mögött, aminek végeredményeképpen úgy tűnik eldőlt, hogy az Okány KSK a legmagasabb megyei osztályból visszanevez a legalacsonyabba és egy év megye egyes tagság után sajnos kénytelenek új alapokra helyezni az elképzeléseiket.

A miértekről egyenesen az egyesület vezetőit kérdeztük. Ökrös Sándor elnök és Varju Richárd alelnök mondták el gondolataikat a kialakult helyzetről.

Mi a legfőbb oka a visszalépésnek, mit lehet tudni miért nem vállalja tovább az egyesület a megyei első osztályú szereplést?
Ökrös Sándor: Nem kimondottan egy indokunk volt, amikor meghoztuk ezt a szomorú, de szükségszerű lépést. Mindenképpen tudni érdemes, hogy az Okány KSK a Községi Önkormányzat támogatásán kívül javarészt néhány szimpatizáns önfeláldozó munkájának és szponzorációjának köszönhetően jutott el tudatos és szisztematikus munkával az évek alatt a legmagasabb osztályba.
Azonban az elmúlt időszak gazdasági nehézségei elérték a támogatókat is, akik így nem tudnák a megszokott szinten a továbbiakban támogatni az egyesület munkáját.
Azt is tudni kell, hogy a Sportkör csak abban az időszakban tudott a megyei harmadosztálynál magasabb színvonalon versenyezni, amikor a felnőtt csapat keretének nagy részét „légiósok” alkották. Egy alig több mint kétezer lelkes község egyszerűen nem volt képes „kitermelni” annyi játékost, akikkel komolyabb sikereket érhettünk volna el. A szintlépéshez rendszeresen külső segítséget kellett igénybe venni. Azonban a minőségnek ára van, az árak pedig évről évre emelkedtek.
A jelenlegi és az ezt megelőző elnökség az elmúlt 5-6 évben folyamatosan azon dolgozott hogy ezt a tendenciát megfordítsa és az utánpótlásból kikerülő játékosokat beépítse a felnőtt együttesbe. Az utánpótlásban a játékoslétszám és potenciál megvolt erre, de az elmúlt két évben több saját nevelésű tehetséges játékos is elköltözött a továbbtanulás, illetve jobb megélhetés reményében a településről, így a terv nem valósult meg. – mondta el az egyesület első embere.

Varju Richárd: Csak alátámasztani tudom az elnök úr szavait. – vette át a szót az alelnök. Az elmúlt években folyamatosan azon dolgoztunk, hogy az ifjúsági csapat legtehetségesebb játékosait beépítsük a felnőtt együttesünkbe és minél kevésbé támaszkodjunk külső segítségre, ugyanis ez rendkívül költséges volt a támogatók számára.
Már csupán az egymillió-másfél forint feletti kiadást jelentett szezononként, hogy a nem okányi játékosokat edzésre és mérkőzésekre utaztassuk.
Azonban a saját nevelésű, helyi játékosok beépítésére tett próbálkozásaink rendre falakba ütköztek. Egyértelmű, hogy ezen a szinten mindenki számára első a család és a megélhetés, ezért keresi a lehetőségeket. Nem törtünk pálcát senki felett azért, mert nem az egyesületet választotta hanem a munkát vagy továbbtanulást. Azonban ez a tendencia gyakorlatilag megpecsételte a sorsunkat. Az elmúlt 5 évben egy kezdőcsapatnyi rendkívül tehetséges fiatalt nem tudtunk megtartani az említett okok miatt.
Remek és sikeres időszakot tudhatunk magunk mögött, sőt az egyesület életében történelmi jelentőségű sikereket értünk el, de most egy új szakasz kezdődik a Sportkör életében, ami lehet néhány szurkolónknak még az elmúlt időszak kiugró eredményeinél is szimpatikusabb lesz.

‌Semmilyen esély nincs a megyei első osztályú folytatásra?
Ö.S.: Alaposan megvizsgáltuk a lehetőségeinket. Számolgattunk, terveztünk, de végül az jött ki, hogy nincs rá esély. A jelenlegi játékoskeret már megszokott egy bizonyos szakmai, és egzisztenciális színvonalat, amit érthetően nem szívesen adnának lejjebb ezért vélhetően a keret nagy része távozik.
Többen sajnos idény közben lemorzsolódtak a kevesebb játéklehetőség miatt. Rajtuk kívül már a tavaszi idény végén azt is tudtuk, hogy a játékosaink közül néhányukra nem számíthatunk ősztől. Sztojka Ádám térdszalagszakadása után műtéten esett át, de páran előre jelezték, hogy nem kívánják vagy nem tudják az elvárt szinten folytatni az edzéseket és a játékot, illetve több játékosunkat is megkörnyékezték tehetősebb megyei klubok, akikkel nem tudunk versenyezni. Ezáltal olyan mértékű játékos mozgás lenne szükséges, amire nem látunk reális esélyt, hogy megfelelő színvonalon teljesíteni tudjuk. A történet persze úgy kerek, ha azt is elmondom, hogy a szituáció nem ért bennünket váratlanul és el is kezdtük a háttérmunkát és számos játékost megkerestünk már hetekkel ezelőtt. Azonban hatalmas csalódással vettük tudomásul, hogy akik még 3-4 héttel ezelőtt még mutattak hajlandóságot az esetleges őszi okányi szerepvállalásra, az elmúlt napokban mind visszatáncoltak vagy elígérkeztek tehetősebb klubokhoz.

Sztojka Ádám súlyos sérülés miatt nem volt bevethető a tavasz nagy részében és leghamarabb 2023-ban léphet újra pályára., de már biztosan nem okányi színekben

A folytatást illetően egészen pontosan miről is van szó, mi lehet az okányi futball jövője?
V.R.: Az elmúlt 1-1,5 évben már egyre több megkeresést kaptunk helyi fiataloktól, zömében olyan srácoktól, akik miután kiöregedtek az ifjúsági csapatból leálltak a futballal, hogy indítsunk egy „megyehármas” együttest is, amikben ők a saját idejükhöz mérten tudnának sportolni.
A gondolatot nem vetettük el az első pillanattól kezdve sem, de mindezidáig nem aktualizálódott a téma. Azonban miután a már bővebben kifejtett jelenlegi helyzet napirendre került a vezetőségben, rögtön elkezdtük megszondázni az egykori játékosainkat, hogy mennyire gondolják komolyan a megyei harmadosztályú indulást és többségében pozitív visszajelzéseket kaptunk.
Jelenleg úgy tűnik, hogy több, mint 20 olyan okányi fiatalember élne a lehetőséggel, hogy újra szerelést öltsön, de továbbra is várjuk azon lelkes amatőröket, akik heti egy-két alkalommal szívesen mozognának és hétvégén egy jó társaságban mérkőznének meg a környező települések hasonló erőt képviselő együtteseivel.

Mi vár az új csapatra a nyáron?
V.R.: A legelső feladat, hogy felmérjük kik azok akikre valóban számíthatunk, ezért egy személyes találkozó invitáltuk a jelenleg nagyon lelkes régi-új játékosokat. Ha látjuk, hogy mi lesz a reális keretlétszám, akkor néhány héten belül kezdődhet a munka egy 4-5 hetes felkészüléssel.
Mivel azonban még nem tudjuk, hogy pontosan mikor indul az őszi idény sok minden képlékeny.
A keret totálisan grassroots szinten fog működni. Megpróbálunk az edzések terén is játékosok igényeihez alkalmazkodni és heti egy, maximum két gyakorlással készülni.

Milyen tervekkel, célokkal futnak neki az új időszámításnak?
V.R.: Célokról korai lenne beszélni, mert minden az elvégzett munkától függ majd. A terveink nagyon egyszerűek: egy jó hangulatú, baráti társaságot szeretnénk összehozni, akik hétről hétre büszkén viselik az Okány KSK mezét. Remélem, hogy azok a szurkolók, akik az elmúlt években folyamatosan azt hangoztatták, hogy azért nem járnak ki a mérkőzésekre, mert nem látnak hazai játékost a csapatban, ezután a leghangosabban fognak a szurkolni a lelátón.
Hangsúlyozom, hogy az új csapat még nagyon korai fázisában van, formálódik és mindenkit várunk közénk szeretettel.

Sok sikert kívánunk az „új időszámításhoz”!
Ö.S.: Köszönjük szépen.
V.R.: Köszönjük szépen és itt még szeretném megragadni az alkalmat, hogy megkérjem a szurkolóinkat, hogy legyenek türelmesek az új fiúkkal, mert egy ilyen újrakezdés nem túl egyszerű dolog.

One Comment on “Új időszámítás kezdődik”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük